Pradžia

Naujienos

Laikraštis

Projektai

Gamta

Turizmas

Publikacijos

Kontaktai

lt de en
Sargelių bendruomenės centras

2012-04-28: Laiko fondas

Kadangi gyvename progresinio laiko epochoje, tai ir laisvalaikis vadinamas laiko fondu. Tapome darbocholikais, nors mūsų protėviai dirbdavo dar daugiau ir sunkiau. Tad kaip čia išeina, kad mes nespėjame dirbti ir nespėjame ilsėtis? Viena pagrindinių mūsų senolių taisyklių buvo ramybė ir laiką reliatyviai sulėtinti, kurios šiais laikais mažai kas turi. Tuomet visai kitas supratimas ir požiūris į darbą ir poilsį. Sakysim, moteris ausdama, siuvinėdama, vyrai jodami, skobdami, žuvaudami, jausdavo kitą gyvenimo ritmą, kitą pulsą. Šiuolaikiniame pasaulyje mes itin skiriame laisvą ir užimtą laiką, kai seniau tai buvo vientisas visavertis gyvenimas, jo tėkmė ir laiko sąvoka asocijavosi su svarbesniais įvykiais.

Tai kas išeina? Kaip suspėti ir dirbti, ir atrasti laiko pramogoms? Yra keli pasiūlymai, kuriuos kiekvienas turėtų prisitaikyti sau: 1. Mažinti tempą. Atlikti tai, kas svarbiausia, o visa kita nesiimti. 2. Nusistatyti prioretus, tai kas svarbiausia ir jiems skirti didžiausią dėmesį. 3. Stengtis suvokti, kad darbas - tai pramoga ir iš jos galite gauti pasitenkinimą ir malonumą. Taip tvarkytis darbe, kad jis virstų geru flirtu pačiu su savimi ar su kitais, ar su klientais. Tai atneš nuotaikingą požiūrį į darbą. O tai įmanoma tada, kai dirbi patinkamą darbą. Tai reiškia: reikia dirbti tai, kas patinka, toks darbas, kuris atneša malonumą, tai, kas tikrai įdomu. Paklausite: kur tokį rasti? Susikurti. Taip, mes nemokomi būti verslininkais ir mąstyti darbine kalba. Bet mes galime mokytis jais būti. Jei nerandi patinkamo darbo, susikuri jį pats ir tampi savo darbo šeimininkas. Tuomet pramoga - darbas, o darbas - pramoga. Todėl dažnai į savo verslą partneriu įtraukiama antroji pusė arba iš steigėjų išsirenkama žmona ar vyras. 4. Jei vistig reikia dirbti nepatinkamą darbą ar kitaip neišeina, reikia pramogas susikurti darbe arba pasilikti po darbo. Reikia keisti požiūrį į pramogas - skambutis nuo draugo - pramoga, einate prekintis - pramoga, susitinkate su mama - pramoga, einate su šuniu pasivaikščioti ar nupirkti jam maisto, ar kelnes - pramoga, einate į kiną su ne titin mylimu žmogumi - pramoga. Jūs pamatysite, kad Jūsų gyvenimas tampa pramoga. 5. O geriausia nieko nedaryti ir po savaitės peržiūrėti darbų sąrašą: šito darbo terminas praėjo - šį dokumentą galite dėti į krūvelę kairiau nuo savęs, pažymėkite ATLIKTA, kitas darbas vyksta šiandien, šiuo metu ir jau neįmanoma suspėti, dedate kairiau nuo savęs, pažymite ATLIKTA, o kitą dabar atliksite - jį dėkite dešiniau nuo savęs ir parašykite - bus ATLIKTA. Jūs pamatysite kiek daug atlikote darbų ir bus nepaprastai linksma. Tai bus pramoga.

----

Griežtai draudžiama dr. Daivos Šeškauskaitės paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Daiva Šeškauskaitė arba http://sargeliai.org/ kaip šaltinį.

http://sargeliai.org/ / Daiva Šeškauskaitė Jums tiekia kokybišką nemokamą turinį. Jūs atsidėkotumėte mums, jei dalintumėtės šiuo tekstu siųsdami jo nuorodą, o ne kopijuodami tekstą http://sargeliai.org/

grįžti

2012 lapkričio 29 d., 16:37
© Sargelių bendruomenės centras, info@sargeliai.org