Pradžia

Naujienos

Laikraštis

Projektai

Gamta

Turizmas

Publikacijos

Kontaktai

lt de en
Sargelių bendruomenės centras

2014-06-18

Rasos šventė naujoje šventvietėje Sargeliuose birželio 21 d. 15 val.

Kviečiame į Rasos šventę - pačią geriausią progą pabūti gerame bičiulių būryje, atstatyti darną ir pasikrauti jėgų visiems metams.

gostauta.jpg: 1824x1028, 919k (2014 birželio 18 d., 12:45) Veronica chamaedrys.jpg: 1824x1028, 963k (2014 birželio 18 d., 12:45)

Tai žmonių susiliejimo ir pagerbimo su saule ir gamta šventė, tai žydėjimo, kupėjimo, rasos šventė, tai meilės įsiliepsnojimo šventė, tai vienas kito supratimo šventė, tai raganų šėlsmo šventė, tai trumpiausia metų naktis. Iki pat Saulės patekėjimo gerų norų, pakilia nuotaika, šventės dalyvių bendru sutarimu sukursime sau nuostabią Rasos šventę. Į šventės vietą galima rinktis 21 d. nuo pietų. Tyras oras suteiks atgaivą dvasiai ir kūnui. Pasiruošimas šventei – tai gamtos ir žmogaus prisilietimas. Gera nuotaika susibursime, ruošime apeigų ir šokių aikšteles, pririnksime malkas aukurui ir vakaronės laužui, kabinsime supynes. Atsivežti įrankiai pagreitins darbą.

Tradiciškai į šventę atsivežama po akmenį. Sukrausime aukurą kalno viršūnėje, kad visada aukuras mūsų širdis kaitintų. Birželio 21 d. nuo pietų – vartų ruošimas: stulpų sukalimas ir žolynų girliandų papuošimas, vainikų pynimas, šventei skirti vainikai papuoš merginų ir moterų galvas, ąžuolo lapų vainikai - vaikinų ir vyrų galvas.

Didžiosios Kupolės ir dviejų mažesnių kupolių stulpo paruošimas ir statymas.

15 val. - šventės pradžia – apsiplovimas ir apsivalymas prieš šventę. Į šventei skirtą vietą įeinama švarūs. Pasisveikinimo sutartinė vartuose – susidraugausime, susipažinsime – merginos, moterys sveikinasi su vaikinais ir vyrais, susitikdami vartuose.

Kupoliavimas ir augalų rinkimas, skynimas - kas devynis žingsnius surinksime devynių lauko gėlių kupolę, pagal kurią žolininkės išburs kokie bus metai.

Merginos mėtys vainikus ant didžiosios Kupolės šakų ir sužinos po kiek metų ištekės – kelintą kartą užmes vainiką, tai po tiek metų ištekės.

Dainomis ir sutartinėmis palydėsime besileidžiančią Saulę ir įkursime aukurą. Dalinsimės lauže kelta duona, užgersime alumi, gira, linkėdami vieni kitiems gerų metų, norų išsipildymo, ratas sujungs ir sustiprins mūsų linkėjimus. Prie suneštinių vaišių stalo su geromis mintimis, ragausime šeimininkių sūrius, šviežias gamtos gėrybes ir kitus gardumynus. Gaivinsimės gira, sula ir kitais gaiviais gėrimais.

Šoksime pašėlusius lietuviškus šokius. Vaikinai pašokdins visas merginas ir moteris.

Supsimės pajusdami džiaugsmą sau, gamtai, paukščiui, žvėriui. Jie taip pat nori gyventi žmogaus artumoje.

Eisime ieškoti paparčio žiedo, išbandysime savo galias lipdami į ąžuolą, liepą. Pasikrausime energijos prie ąžuolo, norintys geros sveikatos perlips per dvikamienę liepą, aidai atkartos mūsų bendrus linkėjimus.

Vyrai vyriškąsias jėgas išbandys aplink šventinį laužą nešdami pamėklę, simbolizuojančią stiprybę.

Vidurnaktyje sustiprėsime šokdami per laužą. Šokinėjant per laužus mus apsivalysime ugnies liepsna. Aukurą prižiūrės vaidilutės, pareigingai saugodamos, kad neužgestų iki šventės pabaigos.

Paleisime degantį Saulės ratą nusileidusiai Saulei. Kaip riedės – tokie metai.

Sutiksime tekančią saulę ir išsiprausime stebuklingoje Rasos šventės rasoje.

Grįšime į namus pasisėmę gamtos ir draugystės jėgų.

Iki susitikimo šventėje

Atsivežti maisto šventiniam stalui, duonos užraugtos, kurią kepsime šventės apeiginiame lauže.

Atsivežti siūlų vainikams pinti, senų rūbų, kurie bus panaudoti pamėklei prikimšti, simbolizuojančiai stiprybę.

Apsirengti šventiškai, turėti apsigaubti ką nors šilčiau.

Organizatoriai


įrašų archyvai: 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007


2014 gruodžio 05 d., 19:39
© Sargelių bendruomenės centras, info@sargeliai.org